BOKLOK
STÖPPLAREN
BOSTADSRÄTTSFÖRENING


![]() | ![]() | ![]() | |
---|---|---|---|
![]() | ![]() |
TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER
Våra ordningsregler finns till för att skapa trivsel i föreningen och i slutändan för att höja värdet på alla våra bostadsrätter.
Var och en som bor i Stöpplaren ingår i en gemenskap. Begär den hjälp som Du behöver! Ge den hjälp som Du kan! Bidra till att göra det trivsamt att bo i området. Om Du anser att en granne bryter mot någon regel - prata med henne eller honom, om det inte hjälper så kontakta styrelsen.
-
Dessa är komplement till befintliga lagar och stadgar.
-
Överträdelse kan medföra förverkande av nyttjanderätt av lägenhet som innehas med bostadsrätt.
-
Styrelsen beslutar om och antar trivselregler.
-
Grundläggande respekt och hänsyn ska visas grannar emellan.
Med stöd av 7 kap i bostadsrättslagen och föreningens stadgar har styrelsen utfärdat följande trivselregler.
1) Vårda lägenheten väl och begagna den med aktsamhet. Behandla föreningens gemensamma egendom på samma sätt. Boendekostnaden blir lägre om alla är varsamma.
2) Styrelsen skall omedelbart kontaktas om det uppstår en händelse eller skada som genast måste åtgärdas. Exempelvis vid vattenskador eller brand.
3) Visa hänsyn till dina grannar. Musik och andra ljud får inte störa dina grannar. Visa speciell hänsyn mellan 22.00 - 09.00. Informera gärna dina grannar om du ska ha en liten tillställning, men notera att du inte får störa dina grannar även om du förvarnat om fest eller liknande.
4) I lägenheten får det ej bedrivas yrkes- eller affärsverksamet utan styrelsens medgivande.
5) Det är tillåtet att borra och spika i väggarna vardagar 07.00 - 19.30, lördagar, söndagar och helgdagsaftnar mellan 11.00 - 18.00. Fråga grannarna om det är OK att jobba utanför dessa tidsramar.
6) Förvaring av brandfarligt gods i lägenhet och lägenhetsförråd begränsas enligt Lagen 1988:868 om brandfarliga och explosiva varor.
7) Det är inte tillåtet att skaka eller piska mattor från balkongen.
8) Mata inte fåglar från Din lägenhet eftersom det medför nedsmutsning och drar till sig råttor och andra skadedjur.
9) Att grilla på balkongen/altanen under tak med öppen eld (dvs. kol/briketter) innebär brandfara och är inte tillåtet. Vid grillning på gräsmatta/uteplats, se till så att röken inte kommer i närheten av luftintag och ventiler till lägenheterna. Elektrisk grill samt gasolgrill får användas på balkongen på övervåningarna. Säkerställ att du har vatten/brandsläckare tillgängligt och lämna aldrig grillen obevakad.
10) Lägg inte tidningar, bindor, kondomer, bomullstussar, bomullspinnar, blöjor eller dylikt i toaletten så att det blir stopp och översvämning i Din egen eller någon annans lägenhet.
11) Knyt ihop soppåsen ordentligt innan Du slänger den i sopkärlet.
12) Grovsopor, tidningar, kartong, glas, kemiska artiklar, elartiklar ska lämnas till Återvinningsstationen.
13) Hundar och katter får inte rastas inom föreningens område. Den som har husdjur i sin lägenhet ska se till att dessa ej för oljud, förorenar eller skadar föreningens eller annan enskild medlems egendom. Kräldjur är tillåtet med grannar och styrelsens godkännande. Lösspringande hund är ej tillåtet inom föreningens område.
14) Dra ned värmen på elementet om du vädrar eller sover med öppet fönster.
15) Sätt inte upp egna antenner (gäller även parabol) för TV, radio eller dylikt utanför lägenheten, på taket eller någon annanstans utan tillstånd från styrelsen. För att få tillstånd skall Du dels ange ett behov av parabol för kanal/er som ej kan tillfredsställas via föreningens kabel-Tvnät, dels skall monteringen ske inne på balkong eller uteplats. Parabol får ej monteras på byggnad eller plank.
16) Trappor, farstutrappor och gångar på övervåningar framför lägenheternas entréer tillhör föreningen. Lägenhetsinnehavaren har skyldighet att inte förvara saker där på ett otillbörligt sätt. På nedervåningen är det tillåtet med utemöbler. Tjockare mattor eller mattor av tyg som kan lämna märken på plankorna är inte tillåtet. Entrémattor måste vara av utomhustyp och trasmattor (som lätt blåser bort) undanbes.
17) Styrelsen ska godkänna enhetliga dörrskyltar för lägenhetsdörrar. Uppsättning av föremål på entréväggens fasad är tillåtet om det inte innebär en betydande förändring. Lägenhetsinnehavaren är skyldig att montera ner eventuella uppsättningar om detta krävs för exempelvis fasadarbete.
18) Den enskilde lägenhetsinnehavaren kan bli ersättningsskyldig vid förstörelse av föreningens egendom. Detta innefattar bland annat regelbundet missbruk av genvägar på gräsmattor så att stigar bildas, felaktig förvaring av föremål på framsida som förstör golvplankor eller lämnar varaktiga skador på ytskikt osv.
19) På grund av rådande brandsäkerhetsföreskrifter är det ej tillåtet med utemöbler på övervåningarnas entrégångar. Det är heller ej tillåtet med brännbart och skrymmande material, t ex barnvagnar, cyklar, rullatorer och liknande. Brandskyddsmyndigheten kräver att fastighetens utrymningsvägar hålls fria.
20) Blomlådor på övre plan är tillåtet på balkong och entrégång. Blomlådorna ska hängas inåt.
21) Bilkörning på områdets grusgångar är strängeligen förbjudet. Vid avlastning ska detta ske på befintliga parkeringsplatser. Flera skador har uppkommit på buskar och gräsmattor. Gångvägarna är inte ämnade för biltrafik.
22) Föreningens gästparkering är endast till för gäster, ej för boende med två bilar. Det är ej heller tillåtet med parkering inom parkeringsområdet som inte är inritad parkeringsplats. Detta försvårar för dina grannar att komma in eller ut från sina egna parkeringar. Vi ber alla respektera detta för allas trevnad. I det fall det inte efterlevs kommer utomstående parkeringsbolag att få överta kontrollen, vilket kan bli onödigt dyrt både för boende och förening. Föreningen erbjuder gästparkeringar vid det blå huset. Se skyltning eller läs mer HÄR.
​
23) Föreningens ordningsregler kring balkong och uteplats kan läsas separat i avsnittet "Altaner och markiser".
24) Om du besväras av skadedjur eller insektsbon vid ditt hus, vänligen kontakta styrelsen. I vår försäkring finns ett avtal med Nomor. Styrelsen upprättar då ett ärende.
​